JOTA és JOTI

Amikor a fiatalok a világ más cserkészeit szeretnének megismerni, különböző nemzetközi rendezvényeken vehetnek rész. Kevesen tudják, hogy évente lehetőségük van több százezer cserkésszel találkozni anélkül, hogy kitennék lábukat szűkebb otthonukból. Elég hozzá egy adóengedélyes rádióamatőr adó-vevő készülék, vagy egy internetre csatlakoztatott számítógép. Az előbbi segítségével a rádiós világdzsemborin, a JOTA-n (World Scout Jamboree On The Air), az utóbbival az internetes világdzsemborin, a JOTI-n (World Scout Jamboree On The Internet) vehetsz részt minden év október harmadik hétvégéjén. Kezdete a helyi idő szerinti péntekről szombatra az éjfél, s befejezése pontosan 48 óra múlva van. Mindkettő a WOSM hivatalos rendezvénye.

A JOTA alkalmával cserkészek keresik egymással a kapcsolatot adóengedélyes rádióamatőr adó-vevő készülékek segítségével, beszélgetnek cserkészélményeikről, az országunkról, szokásainkról, cserkészcsapatunkról, üdvözleteket váltanak és kicserélik egymás címét. Becslések szerint körülbelül egymillió cserkész csatlakozik a rendezvényhez szerte a földkerekségen, olyan vidékeken is, ahol talán még elektromos áram is csak generátorból van, és telefonról vagy internetről legföljebb hallomásból tudnak az emberek Első alkalommal 1958-ban szervezték meg. Sok cserkész pont ezáltal ismerte meg más tájak cserkészetét. Sokszor a találkozó az „éterben“ életreszóló kapcsolatok, barátságok kezdete, és későbbi utazások és közös projektek alapjaivá válnak. Ha neked nincs készüléked, vagy nincs engedélyed kapcsolatok létesítésére, keress a környezetedben egy rádióamatőr klubbot. Biztos találsz tagjai között olyanokat, akik segítenek ebben.

Hasonló elgondolással szervezik meg a JOTI-t is, mely nagyon hasonlít a JOTA-ra. Csak itt a cserkészek a kapcsolatot egymással számítógép segítségével tartják. 1997-ben volt az első hivatalos JOTI, s évről évre egyre többen kapcsolódnak be a rendezvénybe. A kapcsolattartásra minden, az internet nyújtotta lehetőséget kihasználhattok: cseveghettek – csetelhettek, speciális e-mail konferenciákon vehettek részt, alkalmi honlapokat készíthettek és látogathattok meg, e-maileket küldhettek egymásnak szövegekkel, zenével, hangokkal, esetleg mozgóképekkel, sőt ha jól fel vagytok szerelve, akkor beszélgethettek is egymással vagy akár videokonferenciát is tarthattok a kontinensek között. A JOTI-ba csapatod internetkapcsolattal rendelkező tagjainak segítségével kapcsolódhattok be, vagy amennyiben megengedik, iskolák, intézmények informatikai termeiben rendezhettek be magatoknak erre a hétvégére egy éjjel-nappal nyitva tartó bázist.

INFO:

jotajoti.info

www.facebook/jota.joti.wosm

www.twitter.com/jotajoti