Már 1922-ben megismerkedtek a magyar cserkészek a rádiós technikával, a távbeszélő állomások üzemeltetésével. 1930-tól indult be a cserkész rövidhullámú rádiózás és hat év múlva már 500 külön próbás cserkész „barangolt” a rádió hullámain.

Az első központi cserkész rádióállomás HAF6K hívójellel 1936-ban szólalt meg a Hárshegyi Cserkészparkban. A hívójel egy év múlva HA6K-ra változott, ezen keresztül váltak ismertté a Magyar Cserkészszövetség rádiósai az egész világon. Ekkor az országban 12 állomás működött és 15 állomás volt szervezés alatt. A munkát az országos rádiós vezetőtiszt irányította. A telepített állomásokon kívül hordozható, járőr készülékkel is dolgoztak a cserkészek. Itt hasznosították a morze tudásukat. Sok barátot szereztek az éteren keresztül. Rádiós kapcsolatuk nyugtázásra elküldik egymásnak QSL-lapjukat.

Összeköttetéseikkel sokat segítettek a különféle rendezvények lebonyolításában, pl. az Eucharisztikus kongresszus, cserkészjátékok és jeladó versenyek alkalmával, vagy árvíz, tűz, szélvihar, és más balesetek alkalmával a bajbajutottakon. Az ügyesebb cserkészek vagy őrsök saját maguk építik meg saját rádiójukat.

A II. világháború kezdetekor a cserkész rádióállomások az egész világon elhallgattak. – 1948-ban a cserkészet betiltásával Magyarországon 28 cserkészrádió állomás végleg megszűnt: Budapest Cserkészház és Hárs-hegy, Baja, Balassagyarmat, Berettyóújfalu, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Fűzfő, Győr, Kaposvár, Makó, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Ózd, Pécs, Sopron, Szeged, Szekszárd, Szentes, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tokaj, Törökszentmiklós, Veszprém, Zalaegerszeg és mobil állomások. – 50 év után. 1996. augusztus 11-én az ópusztaszeri „Kárpát-medencei Cserkésztestvériség Nagytáborban” szólalhatott meg újra a Magyar Cserkészszövetség központi rádióállomása, a HA5MCS rádió.

Az első összeköttetést Végh Tibor cserkésztiszt a rádióállomás vezetője létesítette, amely egy segélyhívás volt. 1997-től a m. cserkész rádiósok minden évben részt vesznek a JOTA rádiós cserkész világtalálkozón és számos ország cserkészeivel létesítenek rádiós kapcsolatot. Nem akarták elhinni a világ túlsó végén, hogy ennyi év után Mo-on újból megszólalhatott a cserkész rádió. A hazai rádióversenyeken kívül rendszeresen részt vesznek a nagyobb cserkésztáborokban, mint pl. 2000: Esztergomban a Millenniumi Táborozáson. Előbb a BKV Rádiósklubjában működtek, majd a Cserkészházban. 1999-től a Magyar Cserkészszövetség Rádióállomását Végh Tibor cserkésztiszt saját állomásán működteti. Bo. J.–Fe. Má.

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon